Hoe leg je een proces uit met behulp van procesvideo

Wil je een proces op een duidelijke en efficiënte manier uitleggen aan je medewerkers of klanten? Misschien wil je een nieuw product lanceren? Dan kun je dit perfect doen door middel van een procesvideo. Je kunt ervoor kiezen om een procesvideo te maken met echte beelden, maar vaak is een animatie duidelijker (leestip: 5 voordelen van een animatievideo). Er zijn 3 verschillende soorten animatie: Cartoon Animatie, Whiteboard Animatie en Motion Graphic. Wil je een procesvideo laten maken? Lees dan verder over alles wat te maken heeft met het uitleggen van een proces door middel van video!

Een proces is een serie acties die leiden tot een resultaat

Een procesvideo is een geweldig medium om processen uit te leggen, omdat het je in staat stelt te laten zien hoe dingen gebeuren. Processen zijn overal. Mensen maken YouTube-video’s over van alles, van doe-het-zelfprojecten tot make-up tutorials. Het is een effectieve tool om te laten zien hoe je iets doet. Kijkers zien het proces terwijl het gebeurt, leren precies welke acties je onderneemt tijdens het proces, en zien het eindresultaat. Zeg niet alleen “voeg bloem toe” en “voeg eieren toe”. Laat het proces zien van elke stap in actie: bloem in de kom gieten of eieren breken op de rand van de kom.

Leg het doel van je procesvideo uit

Je wilt een idee presenteren, niet gewoon een video maken. Dus voordat je iets anders doet, vraag jezelf af: wat is mijn punt? Wat is het belangrijkste idee dat ik wil overbrengen? Als je deze vraag niet in één zin kunt beantwoorden, helpen wij je daar graag bij.

Stel jezelf of je organisatie voor 

Het eerste wat je moet doen is jezelf of jouw organisatie voorstellen. Laat ze weten wie je bent en waarom ze je zouden moeten vertrouwen. Je kunt het hebben over jezelf of over de missie en waarden van je bedrijf, of je kunt een verhaal vertellen dat contact maakt met het publiek en dat hen iets laat voelen. Laat je persoonlijkheid zien. Mensen willen de echte jou zien. Zorg ervoor dat je glimlacht en kleed je passend voor jouw publiek. Houd het kort. Je wilt je publiek niet vervelen met een langdradige introductie van jezelf of je bedrijf. Houd het kort en bondig, zodat je meteen ter zake kunt komen. Maak al vroeg tijdens de procesvideo een connectie met de kijker door hen te vertellen wat ze zullen leren van het kijken naar de video en hoe het hen zal helpen hun doelen te bereiken.

Wees enthousiast over het proces

Door je enthousiasme voor een proces te tonen, zal je publiek het proces gemakkelijker begrijpen en waarderen. Een manier om dit te doen is uit te leggen waarom je het proces leuk vindt. Laten we zeggen dat je probeert uit te leggen hoe je een taart vanaf nul maakt. Je kunt het publiek vertellen dat het iets speciaals heeft om een taart helemaal zelf te maken, omdat je precies kunt zien wat er in de taart gaat en je weet hoe alles wordt gemaakt. Een andere manier om enthousiasme te tonen is door op een opgewonden toon te praten of gebaren te gebruiken. Als je je publiek bijvoorbeeld wilt vertellen dat het heel leuk is om zelf taarten te maken, kun je een gebaar met je handen maken of één wenkbrauw optrekken terwijl je zegt: “Het is echt leuk!”

Conclusie: Een goed gemaakte procesvideo zal je helpen processen uit te leggen die anders moeilijk uit te leggen zijn met woorden alleen

Procesvideo’s zijn een essentieel aspect van moderne bedrijfscommunicatie. Het kan worden gebruikt om ingewikkelde processen uit te leggen, nieuwe producten en diensten onder de aandacht te brengen, of zelfs om mensen door oefeningen te leiden die moeilijk uit te leggen zijn met woorden alleen. Door wat je zegt te combineren met wat je doet op camera, kun je het proces van het gebruik van jouw product of dienst overbrengen op een manier die zinvol is voor jouw klanten. Samen zullen deze procesvideo’s helpen een begrip te creëren dat vertrouwen schept en de waarschijnlijkheid verhoogt dat bezoekers in klanten worden omgezet.

Wil je weten hoe wij jouw proces in een video uitleggen? Neem dan contact met ons op.

NEEM CONTACT MET ONS OP