Explanimation: een verhaal dat wél blijft hangen!

Een explanimation is een video waarin een idee wordt uitgelegd aan de hand van een combinatie van animatie en live action. Een explanimation is een kruising tussen een artikel en een documentaire. Het heeft de vorm van een korte film van enkele minuten die een complex onderwerp op een bondige manier uitlegt. Ze combineren de beste eigenschappen van verklarende journalistiek met animatie om een ervaring te creëren die boeiend, memorabel en educatief is. De onderwerpen variëren van hoe GPS werkt tot hoe de hersenen gezichten herkennen. In dit artikel vertellen we je graag meer over explanimations.

Waarom een explanimation?

In het verleden, toen de mens dingen in verhaalvorm uitlegde, konden we oefenen door de verhalen steeds opnieuw te vertellen. Het was gemakkelijk om de verhalen te onthouden, omdat ze op een duidelijke manier georganiseerd waren met een begin, midden en einde. Altijd wanneer je een verhaal vertelt, moet je deze regels volgen om het publiek betrokken te houden.

De moderne manier om dingen uit te leggen is met tekst. Dit medium is in de loop van duizenden jaren verder verfijnd. Het heeft veel voordelen: Je kunt opschrijven wat je wilt uitleggen en mensen kunnen het altijd weer opzoeken en teruglezen. Een ander nadeel van schriftelijke uitleg is dat je geen geluidseffecten of illustraties kunt toevoegen om mensen te helpen zich voor te stellen wat je wilt uitleggen. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen het meeste van wat ze lezen heel snel vergeten.

Traditionele handleidingen kunnen een beetje saai zijn

Handleidingen kosten veel tijd om te schrijven, omdat elk detail opgezocht moet worden. En als dat dan telkens bijgewerkt moet worden als er een nieuwe versie wordt gemaakt, kunnen het makkelijk veel te lang gaan duren en te duur worden. Dat is min of meer wat Apple heeft gedaan met de iPhone. De iPhone wordt niet geleverd met een handleiding, en er stond zelfs geen “lees me”-bestand op de software-dvd. In plaats daarvan is er een boekje: “iPhone in een oogopslag.” Hierin staan de belangrijkste functies van de telefoon en basisinstructies voor de installatie. Dat is alles. Traditionele handleidingen kunnen een beetje saai zijn, en weinig mensen nemen de moeite om ze te lezen. Daarom hebben is er een alternatief ontwikkeld: een reeks video’s die laten zien hoe een product in real time gebruikt. We noemen dit “explanimations”. We maken onze uitleg door het scherm op te nemen terwijl we met een product werken. (We gebruiken geen scripts of acteurs; we leggen gewoon uit terwijl we bezig zijn.) Dit zijn geen traditionele video-tutorials – ze lijken meer op een expert die naast je zit en laat zien hoe je het product in real time gebruikt. En ze zijn kort genoeg om in één keer te bekijken, zelfs op je telefoon.

Mensen onthouden een verhaal – geen details

Verhalen hebben een begin, een midden en een einde. Ze zijn gevuld met emotie en hebben personages. Al deze dingen maken ze memorabel. Dit is waarom we zo van films houden. We kunnen ons elk detail van de plot en de personages herinneren, maar als je ons vraagt in welke auto we naar de film reden, of welke kleur ons shirt had – dan weten we het niet meer. Wij helpen je om jouw verhaal te vertellen met een explanimation, zodat alles blijft hangen bij de kijker.

Uitleg is geweldig, explanimation is nog beter
Uitleg is meestal statisch. Om de uitleg te zien moet je hem lezen, en om hem te begrijpen moet je je voorstellen hoe de stukjes in elkaar passen. Het is al moeilijk genoeg om alle stukjes tegelijk in je hoofd te houden, maar je voorstellen hoe ze onafhankelijk van elkaar bewegen maakt het nog moeilijker.

“Een uitleg is iets dat je schrijft om iets begrijpelijk te maken. Een explanimation is iets dat je maakt om iets uit te leggen dat moeilijk in woorden uit te leggen zou zijn.”

Uitleg in de vorm van een animatie is gemakkelijker te begrijpen, omdat het makkelijker is je er een voorstelling van te maken. Daarom is een beeld meer waard dan duizend woorden: je hoeft je niet elk woord afzonderlijk voor te stellen; ze zijn al samengevoegd tot een beeld in je hoofd. En hetzelfde geldt voor animaties; je hoeft je niet elk frame afzonderlijk voor te stellen; ze zijn in je hoofd al voor je in beweging gezet.

 

Conclusie: Als je een uitleg wilt maken die mensen onthouden en delen, neem dan contact met ons op en laat een explanimation te maken!

Er zijn talloze verteltechnieken, maar de techniek die wij explanimation noemen, is misschien wel krachtiger dan andere. Hoewel het een uitdaging kan zijn om ze te maken, denk ik dat de voordelen oneindig zijn en dat ze ongelooflijk nuttig kunnen zijn bij toekomstige inspanningen op het gebied van jouw producten of diensten toegankelijker te maken.

NEEM CONTACT MET ONS OP